Uticaj jonskog sastav vazduha na bolesti pluća

Kvalitet udahnutog vazduha je od velikog značaja za dobro zdravlje. Svi smo primetili da nekada možemo da udahnemo vazduh ,,punim plućima”, a opet nekada imamo osećaj nedostatka vazduha.Probaćemo u ovom kratkom tekstu da objasnimo zbog čega se to dešava.

Pluća su vrlo kompleksan organ,uzmimo samo činjenicu da kroz pluća odraslog čoveka prođe oko 12.000 litara vazduha samo u toku jednog dana. Pluća su u obavezi da sav taj vazduh pročiste od raznih štetnih čestica koje lebde u vazduhu,a koje su najčešće produkt sagorevanja,izduvnih gasova iz automobila, prašine,peska,industrijskih isparenja,duvanskog dima I sl.Pluća to i čine, respiratorna sluznica u takvim slučajevima pojačava sekreciju,čime se uklanjaju i te sitne čestice,koje delom progutamo,delom iskašljemo.Problem nastaje u dva navrata,prvi kada imamo neko plućno oboljenje zbog čega slabi plućna funkcija, a drugi je povećana koncentracija štetnih čestica u vazduhu u meri u kojoj pluća nisu u mogućnosti da u potpunosti obave svoju ulogu .

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na ovaj drugi problem,problem povećane koncentracije PM čestica u vazduhu.Devedesetih godina prošlog veka smo bili u prilici da gledamo na TV-u kako u Kini ljudi idu sa maskama na licu. Našem mentalitetu je to bilo neshvatljivo.U međuvremenu Kina je prihvatila da ima problem i počela sa njegovim rešavanjem. U našoj zemlji smo na putu da prihvatimo da imamo problem,za početak smo postavili merne stanice u ugroženim mestima kako bi znali nivo ugroženosti.Pandemija Kovida je uticala da maske postanu naša stvarnost, istina zbog drugog razloga, ali više ne izaziva pažnju okoline neko ko je stavio masku na lice.Što se tiče koncentracije štetnih materija u vazduhu one određuju i kojim intenzitetom ćemo disati.Naime,ukoliko je vazduh zagađen receptori u plućima će o tome dati signal našem centru za disanje i mi nećemo moći da udahnemo kako se kaže ,,punim plućima”. Ukoliko je vazduh potpuno čist,npr. nakon letnjeg pljuska, neće biti nikakvog ograničenja prilikom udaha.Koncentracija štetnih materija u vazduhu zavisi od zagađenja ali i od koncentracije negativnih jona u vazduhu.Oni se ponašaju kao prečišćivači vazduha,tako što na sebe vezuju čestice pozitivnog naelektrisanja u vazduhu, vezuju ih u vidu grozdova.Na taj način u jednom trenutku tako formirana čestica sa većim brojem vezanih čestica oteža do te mere da više ne može da lebdi i pada na tlo.Na taj način više nema mogućnosti da bude udahnuta u pluća, a vazduh biva značajno pročišćen.Negativni joni u vazduhu se formiraju prilikom sudara vodenih kapljica pa ih zato ima na mestima gde dolazi do sudara dve vazdušne struje ( ruže vetrova),na obali mora,reka,pored fontana,a najizraženija njihova produkcija je nakon letnjeg pljuska.Tada svakako možemo da udahnemo punim plućima. Negativni joni imaju izrazito pozitivno dejstvo na ljudski organizam. Njihova energija se koristi za brži transport kiseonika iz pluća u krvi što dovodi do bolje oksigenacije celog organizma,otklanjaju znake umora i glavobolju, popravljaju raspoloženje,poboljšavaju imuno stanje organizma,smanjuju virulentnost bakterija i virusa. Za razliku od njih pozitivni joni imaju štetno dejstvo,dovode do pojave umora,pospanosti,nemogućnosti koncentracije, glavobolje,nervoze,smanjenja imuniteta i pojačanja virulentnosti bakterija i virusa.Treba napomenuti da se pojačana koncentracija pozitivnih jona javlja kada su povećane koncentracije PM čestica,neposredno pred grmljavinu, izrazito visoke vrednosti su u zatvorenom prostoru,industrijskim pogonima,veliku njihovu produkciju prave svi elektrouređaji koji zrače (struja,telefon,radio,Wi-Fi…).

Znajući za sve ovo počela je proizvodnja aparata koji stvaraju negativne jone u kućnim uslovima.Međutim,njihov efekat je daleko ispod efekta otvorenog prostora i boravka u prirodi, pogotovo na čistom vazduhu.Najbolja koncentracija negativnih jona je u šumi,pre svega četinarskoj šumi.Nekada je važilo pravilo da nakon upale pluća pacijent obavezno provede najmanje tri nedelje u nekom sanatorijumu, na mestu gde je vazduh potpuno čist i lekovit.Zaceljenje bilo kakve upale na nivou pluća ( upala pluća,bronhitis,astma) je daleko brže i efikasnije u sredini sa čistim vazduhom.Zadnja pandemija Kovida 19 koja je još u toku,je to i dokazala,oporavak na čistom vazduhu je bio višestruko bolji i efikasniji.I pored velikog zagađenja u Srbiji još uvek imamo niz destinacija koje imaju odličan i čist vazduh,Sokobanja je svakako jedna od njih.