Disanje i PM čestice

 

Opšte je poznata činjenica da bez kiseonika i disanja nema života.Mnogima se u životu desilo da ,, izgubi vazduh” nakon nekog udarca. Tada se najbolje vidi sa kakvim tegobama se suočavaju bolesnici od astme i drugih plućnih oboljenja.Ako se uzme u obzir činjenica da tokom jednog dana u proseku napravimo oko 20.000 udaha i tom prilikom kroz pluća prođe oko 12.000 litara onda je jasno kako na naša pluća mogu uticati nečistoće iz vazduha.Ove cifre se odnose na samo jedan dan,a zamislite kakve su u toku jednog života.

Sa druge strane, u vazduhu može biti jako puno nečistoća,pogotovo u velikim i industrijski razvijenim gradovima.Nečistoću u vazduhu najbolje možemo primetiti ujutru, kada kroz prozor probije sunčev zrak. Tada smo u mogućnosti da vidimo te sitne čestice koje lebde u vazduhu. Najznačajnije su one veličine ispod 10 mikrona, koliko je to malo govori činjenica da je debljina ljudske dlake 60 mikrona.Najozbiljnije probleme organizmu prave čestice manje od 5 mikrona, a pogotovo manje od 2,5 mikrona,jer one prodiru duboko u pluća, do alveola,i mogu prodreti i u krvotok. Sve je veći broj istraživanja koja aerozagađenje povezuju sa moždanim udarom i Alchajmerovom bolešću.

Te male čestice se zovu PM čestice ( particular matte), zadnjih godina se krenulo sa svakodnevnim merenjem njihove koncentracije u vazduhu u mnogim gradovima. Pored koncentracije PM čestica još bitniji je period izloženosti. Nezdravom koncentracijom PM čestica se smatra kada je AQI ( Air quality inex) veći od 50, stim da vrednosti od 50 do 100 ugrožavaju osetljive grupe ( ljude sa respiratornim i srčanim oboljenjem, starije osobe,deca,hronični bolesnici), dok su vrednosti preko 100 potencijalna opasnost za sve osobe, zavisno od dužine izlaganja.Nažalost, u našim gradovima povišene vrednosti su jako česte,čak i u kontinuitetu tokom dobrog dela godine.Na koncentraciju PM čestica utiče konfiguracija samog terena, ugroženije su udoline,utiču vazdušne struje, ugroženije su ravnice,a najveći značaj imaju izvori zagađenja. To su pre svega industrijski dimnjaci i postrojenja,razne gradske i individualne kotlarnice, termoelektrane, razni drugi produkti sagorevanja kao npr.gasovi iz automobila, prašina i pesak koji se podižu sa zemlje prilikom pojave vetra,vulkanski pepeo, prašina iz rudnika, cementara i sl.

 

U našoj Srbiji najozbiljnija situacija je u velikim gradovima : Beograd,Niš,Novi Sad,Kragujevac,kao i u sledećim gradovima : Bor,Smederevo, Užice,Kosjerić, Valjevo,Novi Pazar,Beočin, Obrenovac,Popovac, Subotica,Šabac. Dugotrajna izloženost povećanim koncentracijama PM čestica  povećava smrtnost izazvanu kardiovaskularnim oboljenjima u daleko većoj meri nego kratkotrajna izloženost od nekoliko dana,čime dovodi do skraćenja ljudskog veka od nekoliko meseci do nekoliko godina. Najnovije studije rađene na životinjama su pokazale da povećana koncentracija i izloženost PM česticama u dužem periodu mogu dovesti do raznih upalnih procesa na svim organima,te mogu dovesti do povećanog rizika za nastanak gojaznosti i metaboličkog sindroma.U studiji se pokazalo da je kod životinja koje su bile izložene većim vrednostima PM čestica došlo do značajne pojave insulinske rezistencije.Pored pojave upalnih procesa došlo je do značajnog pada imuniteta.Danas mnogi povezuju moždani udar i Alchajmerovu bolest sa povećanim koncentracijama PM čestica.I pored činjenice da pluća imaju izvanredan sistem eliminacije udahnutih štetnih čestica pojedine prolaze tu barijeru ( najviše one najmanje ) i preko krvi dolazi do unutrašnjih organa gde mogu ispoljiti svoje štetno dejstvo.

Kada je povećana koncentracija PM čestica u preventivnom smislu možemo zatvoriti prozore i pokušati da sprečimo ulazak istih u prostoriju u kojoj boravimo ( u takvim slučajevima provetravanje je štetno),da odložimo izlazak ako je to moguće do poboljšanja stanja, da uzmemo prečišćavače vazduha u kući sa HEPA filterom, da koristimo masku u slučaju izlaska napolju.Nije baš preveliki izbor,ali druge mere nisu u domenu običnog čoveka. Ono što ima značaja jeste češći boravak u sredinama u kojima je vazduha čist (banje, sela,planine,boravak u prirodi…),ostalo je u mogućnosti države.